Wat is de Big Day

In 2021 organiseren het Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met diverse andere partijen weer een Texel Big Day. De Texel Big Day vormt al jaren de aftrap voor het Wadden Vogelfestival (8 en 9 mei 2021) en voor de Nationale Vogelweek (8 t/m 17 mei 2021). Dit jaar organiseren we drie edities van de Texel Big Day. De Texel Edition, de VWG Edition en de  Home Edition. Hieronder volgt na een algemene uitleg over de Texel Big Day de uitleg over alle drie de edities.

Wat is een Big Day

Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Bij de Texel Big Day geven we teams 24 uur de tijd en de beperking is dat de teamleden zich alleen lopend of per (elektrische) fiets mogen verplaatsen.

Tijdens deze Texel Big Day Texel Edition proberen teams van 3-4 vogelaars in 24 uur, op de fiets, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk soorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

Nu is het natuurlijk een hele uitdaging om de gehele 24 uur ook actief vogels te kijken, maar dit is voor deelname geen must of verplichting. Voor alle drie onze edities geldt: meedoen is belangrijker, u mag ook voor een halve dag, een paar uur of zolang u maar wilt binnen de 24 uur, meedoen. Ons doel is zoveel mogelijk deelnemers die aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel, het beschermen van Akkervogels.

Texel Big Day Texel Edition

De Texel Big Day Texel Edition wordt al vanaf 2017 georganiseerd en is onlosmakelijk onderdeel van het Wadden Vogelfestival. Op de zaterdag van het Wadden Vogelfestival strijden teams van 3 of 4 personen, lopend of op de fiets om de eer wie de meeste vogelsoorten in 24 uur tijd te zien of te horen krijgt. Hier gaat het echt om een harde competitie tussen vogelaars. Als organisatie stellen we elektrische fietsen beschikbaar (je mag ook je eigen fiets gebruiken), en mag in teamverband actief zijn tussen 0.00 en 24.00. De start is in De Cocksdorp om precies middernacht en de finish is ook in De Cocksdorp, precies 24 uur later. Eerder finishen mag, maar of je daarmee wint???

Het grote verschil met de Home Edition is vooral de competitie. Wie durft de strijd aan om de meeste vogelsoorten te zien in 24 uur.

Ook de Texel Edition draait om het goede doel. Alle teams doneren minimaal 250 euro voor het goede doel, en strijden daarnaast onderling ook welk team het meeste donatiegeld ophaalt.

Texel Big Day VWG Edition

Dit jaar, 2021, geven we ook de mogelijkheid aan iedere vogelwerkgroep in Nederland om met één of meerdere teams in te schrijven en mee te doen aan de Texel Big Day onder de naam Texel Big Day VWG Edition. De regels zijn hetzelfde als de Texel Edition. Het is een volwaardige Big Day. 24 uur op de fiets door het eigen werkgebied van de Vogelwerkgroep op zoek naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten met als doel zoveel mogelijk aandacht vragen en geld op te halen voor het goede doel. Van ieder team vragen we een bijdrage van minimaal 150 euro en we stimuleren iedereen om een zo hoog mogelijk donatiebedrag bij elkaar te halen.

De spelregels voor de Texel Big Day VWG Edition zijn gelijk als de Texel Big Day Texel Edition. Ieder team zorgt alleen voor eigen fietsen en ieder team bepaald zelf de grenzen van het VWG gebied. Het is natuurlijk leuk voor het competitie-element als er per werkgebied van een Vogelwerkgroep meerdere teams meedoen. Hoe meer hoe leuker. Uiteindelijk hebben we voor deze competitie ook de prijs voor het team met de meeste vogelsoorten en een prijs voor het team met het hoogste donatiebedrag.

Texel Big Day Home Edition

Niet naar Texel dit voorjaar?, geen team?, geen probleem. Voor mensen die thuis vandaan mee willen doen met vogels kijken voor het goede doel organiseren we de Texel Big Day Home Edition. We roepen we iedereen op die iets met vogels kijken heeft om op zaterdag 8 mei vogels te kijken vanuit huis, tuin, of balkon. Ga onderling met de andere deelnemers binnen de Home Edition de strijd aan wie de meeste vogelsoorten uit zijn of haar tuin ziet. Geef je vooraf op via ons inschrijfformulier. Dit kan individueel of als team van 2, 3 of 4 personen. Voer op de dag zelf alle soorten die je ziet in via Waarneming.nl. Of je nu een half uur wil meedoen, een paar uur, of 24 uur, meedoen kan sowieso. We hopen dat zoveel mogelijk mensen op 8 mei naar vogels kijken en met hun deelname het goede doel steunen: de bescherming van de Akkervogels zoals de Patrijs en Blauwe Kiekendief.

Iedereen die mee doet met de Home Edition doneert 25 euro (of meer) aan het goede doel. De Stichting Texel Vogeleiland zorgt ervoor dat dit geld besteed wordt aan het beschermen van de akkervogels.  Meer doneren mag altijd. Via deze donatie-pagina kunt u donaties overmaken. Dit gaat veilig en snel. Aan alle teams die meedoen aan de Texel Big Day Home Edition wordt gevraagd een soortenlijst bij te houden (dit kan dus in waarneming.nl) aan de hand van alle soortenlijsten die opgevraagd worden, wordt een winnend team bepaald. Daarnaast is er een prijs voor het team wat het meeste geld bij elkaar weet te (laten) doneren. Want uiteindelijk is dat ons einddoel, zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel.

Zijn er ook prijzen?

Onder alle deelnemers aan de Texel Big Day verloten we een gratis weekend Texel in een vakantiehuisje en een tuinvogelpakket. De winnaars van deze prijzen worden zo snel mogelijk na 9 mei bekend gemaakt. Daarnaast hebben we een aantal eervolle prijzen die de deelnemende teams kunnen winnen.

Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day Texel Edition.
Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day VWG Edition.
Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day Home Edition.
Winnaar met het meeste sponsorgeld (van alle deelnemers over alle edities 2021).
Winnaar van de meeste soorten als grand totaal 2021. Dit team wint een gratis weekend Texel.

Dus ga ervoor en roep iedereen op om te sponsoren en help de akkervogels.

Waarom een Texel Big Day?

We organiseren deze vogelrace om jaarlijks aandacht te vragen voor een goed vogeldoel. In 2021 vragen we samen met Vogelbescherming en Sovon aandacht voor de akkervogels zoals Patrijs en Blauwe Kiekendief.

We ondersteunen alle teams op Texel met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien.

Volg de teams met Waarneming.nl
Elk team voert gedurende de 24 uur van de Big Day elke waarneming in. Dit gebeurt met de app van waarneming.nl: iObs (Apple) of ObsMapp (Android). Zo kan iedereen de teams in het veld volgen. Hoeveel soorten hebben ze al gezien? Wie staat er op kop? Welk soort heeft een team nog niet gezien? Zo maken we de Texel Big Day nog spannender. Je kunt de teams ook helpen in het veld omdat je op Waarneming.nl kunt zien welke soort ze nog niet gezien hebben. Help jij een team aan een kramsvogel, staartmees, gaai of sperwer?

Bekijk de waarnemingen van de eerste editie op waarneming.nl/tbd17 en de overzichten van de tweede editie lees je op waarneming.nl/tbd18. De waarnemingen van het afgelopen jaar vind je hier: waarneming.nl/tbd19 Klik op de teamnaam om de soorten per team, de afgelegde route en het aantal per uur te zien. Ook heel handig om je voor te bereiden op de volgende Texel Big Day.

Ook gedurende de Texel Big Day 2021 zullen de teams van de Texel Big Day Texel Edition weer te volgen zijn via waarneming.nl. De teams van de Texel Big Day VWG Edition en Home Edition zijn helaas niet te volgen (daar wordt overigens wel aan gewerkt).

draaihals excursies

Wat gaan we doen:

 • Locatie: Vrijdagnacht 7 mei 00:00 uur, de finish 24 uur later, in de nacht van zaterdag op zondag.
 • Startpunt: Eierlandsche huis, De Cocksdorp.
 • Vervoer: Fiets, E-bike of lopend.
 • Wie: Iedereen die zich wil inzetten voor het beschermen van vogels. Om serieus mee te kunnen doen is enige kennis van de Nederlandse vogels vereist.
 • Teams: Minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers per team. Aanmelden zonder team kan ook, de organisatie brengt je in contact met andere team zoekende deelnemers.
 • Voorwaarden: Het streefbedrag is minimaal € 250 / € 150 per team voor het goede doel, dit kun je zelf betalen of je laten sponsoren. Heb je moeite om dit bedrag bij elkaar te krijgen? Neem dan contact met ons op.
 • Prijsuitreiking: Zondag ochtend 9 mei.
 • Categorieën: Je kunt in 2 categorieën winnaar zijn: het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor het goede doel én het team met de meeste geziene vogelsoorten.

Adressen:
Het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42, De Cocksdorp, Texel.
Eierlandsche huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp
De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, De Cocksdorp (onder voorbehoud)
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

In het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en u vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens treft u zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kunt u wandelen en fietsen.

Partners

 • Nationaal Park Duinen van Texel
 • Vogelinformatiecentrum
 • Natuurmonumenten
 • Vogelbescherming Nederland
 • VVV Texel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief