Team Bearded Tits ’21

Texel, houd ramen en deuren gesloten, want de Bearded Tits zijn back with a vengeance! Jeroen ‘Goose Whisperer’, Joost ‘Wandering Eye’ Veeken en Christophe ‘Steel Legs’ Reijman hebben in vierde deelnemer ‘Contemplating’ Koenraad Bijl een waardige plaatsvervanger gevonden voor Victor ‘Juvenile’ Rosseboom.
Deze vier vogelaars gaan vanuit hun diverse expertises de vogels van Texel op verschillende manieren aanvliegen en deze keer gaan ze voor de winst!

(Van links naar rechts: Koenraad, Jeroen, Christophe en Joost)

Nog even een kleine voorstelronde voor wie ons nog niet zo goed kent:

Christophe ‘Steel Legs’ Reijman:

Mijn naam is Christophe en ik ben 39 jaar oud. Ik ben tekenleraar van beroep en bezig met mijn eigen natuurgidsbedrijfje (Vogels Kijken is Leuk), dat ook prenten te koop aanbiedt. Hiervan komt, net als vorig jaar, ook de helft ten goede van de Texel Big Day 2021!

Dit wordt mijn 5e Texel Big Day en ik heb er superveel zin in! Het afgelopen jaar ben ik in mijn eigen regio niet verder gekomen dan 112 soorten, dus er mogen er wel weer wat bij komen. Als we ons teamrecord van 139 soorten breken, gaan we meteen voor de winst ook. Dat wordt dus een zware kluif, maar met dit team heb ik er alle vertrouwen in dat we ver kunnen komen!

Het team over Christophe:

‘’Als je in het woordenboek het woord vogelaar opzoekt, staat daar ongetwijfeld een kleine NB naar Christophe. Deze man is een vogelaar pur sang. Ik ken niemand die zo gepassioneerd is als hij. Toen ik (Jeroen) collega werd van Christophe heeft hij mij meegenomen in zijn passie voor het vogelen en kennis laten maken met de Big Day en zijn stalen benen. Tom Dumoulin zal nog een pittige kluif hebben aan Christophe als hij in de app leest dat er een gouden soortje aan de andere kant van het eiland zit. Het fijne aan Christophe is dat hij je graag alles laat zien en ervoor zorgt dat iedereen de soort gezien/gehoord heeft voordat hij op de lijst gaat. Hij houdt de teamspirit hoog in het vaandel en weet iedereen te pushen naar de winst. Die we sowieso gaan behalen dit jaar!’’

Jeroen ‘Goose Whisperer’ van Paridon:

Hoi! Mijn naam is Jeroen en ik ben 30 lentes jong, waarvan de afgelopen 4 jaar vogelend. Naast mijn werk als Biologie docent voor de klas ben ik veel te vinden in Verdansk, de Gulag of in de natuur. Mijn focus in het veld probeer ik elke keer te verleggen naar nieuwe clades, maar elke keer word ik toch weer getriggerd door al dat gefluit om mij heen en kijk ik meer naar boven dan naar de plantjes op de grond. Dit wordt mijn 3e Texel Big Day en na vorig jaar gemist te hebben met veel betreur moest ik nu weer aan de bak. Mijn kracht zit in de nuchterheid die ervoor zorgt dat een ordinaire zilvermeeuw geen toevallige pont wordt en met een flink portie zeiken weet ik elke gans uit het veld te trekken. In mijn binnenzak misschien een stiekeme fles juttertje om de 24 uur fietsen te overleven, maar vooral om de eerste baardman van de dag met het team te vieren. Ik heb er weer zin in. De weersverwachtingen zijn goed, dus die winst hengelen we wel even binnen.

Het team over Jeroen:

“Jeroen is één van de snelste en scherpste vogelaars die we kennen. Moet er een roerdomp gevonden worden in het riet, dan heeft hij hem binnen 10 seconden te pakken. Hij is een positieve kracht achter het team en kan mensen motiveren om er het beste van te maken. Ook heeft ie humor. Dat is ook niet onbelangrijk om de 24 uur samen succesvol af te sluiten.”

Joost ‘Wandering Eye’ Veeken:

Joost ‘Wandering Eye’ Veeken, 27 jaar oud. Ik ben niet praktiserend biologie docent. In plaats daarvan heb ik mijn eigen bedrijf opgezet, Bee Department. Als Imker en Bioloog wil ik mensen kennis laten maken met de bijen. En in dat proces zelf meer over en van bijen leren. Om samen een betere leefomgeving voor de bijen te creëren, en ook weten waarom we dit doen. Net als bij vogelen is een scherpe blik ontzettend belangrijk bij het imkeren. Ik ga wederom mijn best doen om met een vlijmscherpe blik texel te bekijken!

Het team over Joost:

“Joost is één van de vriendelijkste en rustigste mensen die ik in mijn kennissenkring heb. Doch, stille wateren, diepe gronden. Door zijn kalme levenshouding vormt Joost de onmisbare schakel in ons team: Kalmte in plaats van als een dolle doorgaan. Ook de innerlijke mens heeft bij hem de aandacht, en hij houdt de fanatieke teamleden bij de les. Leergierig als hij is heeft hij een enorme sprong gemaakt de afgelopen jaren. Geen pimpelmees ontgaat hem. Zijn vlijmscherpe blik heeft ons al meerdere keren spannende soorten opgeleverd. Het afgelopen jaar heeft hij zijn scherpte weten te perfectioneren door vele potjes Warzone te spelen en geen sniper of roze skin gaat hem voorbij. Nu gaan we het tot de test brengen om te kijken of hij die scherpte ook in het veld kan toepassen en alle soorten weet te pingen. Het zou dus heel goed kunnen dat Joost nog voor gave verrassingen in ons team gaat zorgen.”

‘Contemplating’ Koenraad Bijl:

Hallo, ik ben Koenraad. In het dagelijks bestaan ben ik actief als scriptschrijver en filmmaker, tevens sinds kort ook werkzaam bij het Amsterdamse bos. In 2015 ben ik verliefd geworden op de vogels en doe verwoede pogingen steeds nieuwe vogelsoorten op de foto te krijgen. Met een kort passend verhaaltje worden deze gedeeld op mijn Insta: @olla_vogala_nestas.

Als oorspronkelijk Groninger heb ik veel van de Waddeneilanden gezien, maar nog geen Texel. Daar komt nu verandering in, alsmede een hoop waanzinnige (en veel) vogels!

Het team over Koen:

“In de lockdown hielden Koen en Christophe zich op de been met vogeltochten, waarbij Koen zijn fascinatie voor de natuur en beeldenmaker toonde. Hij is een groot romanticus, en heeft een onbedwingbare drang naar meer vogels tegen te komen in zijn nog jonge carrière als vogelaar. De kans om in één dag meer dan honderd soorten te zien leek dus een uitgelezen kans om hem een stevige zwieper te geven. Daarnaast heeft hij het afgelopen jaar verrast met een stevige dosis nuchterheid, humor en doorzettingsvermogen, om ook in de zwaarste weersomstandigheden ‘gewoon’ op pad te gaan en zich niet uit ‘het veld’ te laten slaan (pun intended). Zo’n teamlid moet je er gewoon bij hebben.”

Samenstelling team:

Team captain: Christophe Reijman
Deelnemer: Jeroen van Paridon
Deelnemer: Joost Veeken

Doel: €1000
€860,00 opgehaald
86.00% behaaldVogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

In het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief