Nieuwsbrief 1 - 21 april 2020.

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief inschrijving

Dank je wel voor je aanmelding bij de Texel Big Day Home Edition

Onze Covid-19 variant van het Wadden Vogelfestival!

De Texel Big Day Home Edition is ons alternatief voor het Wadden Vogelfestival en Texel Big Day die beiden in hun originele vorm niet door kunnen gaan. De Texel Big Day Home Edition biedt u de kans om samen met het gezin of samen met één vogelmaatje vanuit huis, tuin of tijdens een "rondje frisse neus halen", lekker naar vogels te kijken en alle soorten te tellen voor het goede doel. 


Deze nieuwsbrief is de eerste die u ontvangt tijdens de verdere voorbereidingen tot 9 mei. Er zullen tot en met 9 mei nog een aantal nieuwsbrieven met informatie over de Texel Big Day Home Edition volgen. Hierin staan steeds de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes rondom ons goede doel. Meldt u nog niet af omdat u anders veel nieuws mist. Na 9 mei mag u afmelden of u gewoon ingeschreven laten staan, u ontvangt daarna de nieuwsbrieven van het Vogelinformatiecentrum 

In deze eerste nieuwsbrief leest u de instructies om de 25 euro voor het goede doel te doneren, uw waarneming account te checken of aan te maken, nieuws over de Zomertortel, ons goede doel dit jaar en nog veel meer. Bij deze alvast veel leesplezier en nogmaals bedankt dat u meedoet met deze speciale Home Edition en ons steunt bij het beschermen van de Zomertortel. 


Masja Gielstra (Nationaal Park Duinen van Texel).

Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum)

Nieuws

Aangemeld en nu?

Dank u wel voor uw aanmelding voor de Texel Big Day Home Edition. Leuk dat u mee wilt doen aan deze vogeltelling voor het goede doel (Zomertortel). Met elkaar proberen we veel aandacht te vragen voor de Zomertortel en zoveel mogelijk geld in te zamelen om deze Zomertortel beter te kunnen beschermen. Via deze nieuwsbrieven wordt u tot en met 9 mei op de hoogte gehouden over de Texel Big Day Home Edition. Mogelijk dat er door de RIVM corona regels ook nog wijzigingen komen. Na 9 mei wordt deze nieuwsbrief vervangen door de reguliere nieuwsbrief van het Vogelinformatiecentrum, natuurlijk ook erg informatief maar als u die wilt uitschrijven dan kan dat gewoon. Meer info over de Texel Big Day Home Edition vindt u op deze website

Hoe doneer ik mijn 25 euro (mag meer)?

Om mee te doen met de Texel Big Day Home Edition vragen we van iedere deelnemers (of team) om minimaal 25 euro te doneren voor het goede doel. Op onze website hebben we een donatiepagina aangemaakt. Hier ziet u alle deelnemers aan deze telling. Hier zoekt u uw eigen naam/team op en dan kunt u gebruik maken dan de donatiebutton. De rest wijst zich vanzelf. U mag ook meer doneren of u laten sponsoren door vrienden of familie. Verwijs die dan door naar uw donatie button of stuur ze een link. Klik hier voor onze donatiepagina van de deelnemers van de Texel Big Day Home Edition en doneer voor de Zomertortel.

Werken met Waarneming.nl

Om mee te doen aan de Texel Big Day Home Edition is het invoeren van uw vogelwaarnemingen op Waarneming.nl een verplichting. Voor de organisatie / jury is dit de enige manier om alle verschillende lijsten makkelijk met elkaar te vergelijken. Velen zullen al een account op Waarneming.nl hebben, dan is er niets nieuws. Het aanmaken van een account is heel gebruiksvriendelijk. Als u eenmaal een account heeft zijn de mogelijkheden zo goed als onbegrenst. Ook na 9 mei is een eigen account erg leuk en makkelijk, we weten zeker dat u hier nog vaak gebruik van zult maken.  Klik hier voor alle informatie over Waarneming.nl en het werken ermee.

De spelregels tijdens 9 mei (Home Edition)

Iedere wedstrijd heeft spelregels en een jury. Nu gaat het bij de Texel Big Day Home Edition in de eerste plaats om het meedoen. Natuurlijk hebben we drie catagoriën om te winnen. Eeuwige roem is de prijs voor de meeste vogelsoorten, de meeste Zomertortels en het meeste sponsorgeld. Nu we allemaal zoveel mogelijk vanuit de eigen tuin tellen is dit nooit 100% vergelijkbaar, maar nogmaals meedoen voor het goede doel is nu het meest belangrijk. Hier leest u alle spelregels van zowel de Texel Big Day Home Edition als van de originele Texel Big Day.

Prijzen en verloting.

Onder alle deelnemers aan de Texel Big Day verloten we een gratis weekend Texel in een vakantiehuisje en een tuinvogelpakket. De winnaars van deze prijzen worden zo snel mogelijk na 9 mei bekend gemaakt. Daarnaast hebben we drie virtuele winnaars van de Texel Big Day Home Edition. We hebben een eervolle vermelding voor de deelnemer(s) die de meeste vogelsoorten zien, een eervolle vermelding voor de deelnemer(s) die de meeste Zomertortels tellen en een eervolle vermelding voor de deelnemer(s) die het meeste sponsorgeld ophalen. Dus ga ervoor en roep iedereen op om te sponsoren en help de Zomertortel.

Stand v zaken goede doel 2020 (Zomertortel)

De Zomertortel is een snel schaarser wordende broedvogel in Nederland. In het begin van de jaren 70 broedde er naar schatting nog circa 40.000 paartjes in Nederland, nu anno 2020 mogen we heel blij zijn als we de 1.000 broedpaar nog halen. Dit is een schrikbarende achteruitgang. Helaas ligt een groot deel van de oorzaak in het buitenland. De jachtdruk rondom het Middelands Zee gebied is enorm. Maar ook in Nederland zijn er oorzaken. De kleinschalige broedgelegenheid gaat hier achteruit. Daarom helpen wij door geld in te zamelen voor deze steeds zeldzamer wordende duif. Lees hier meer over ons goede doel 2020, de Zomertortel.

Goede vogelgids voor de telling. 

Een goede vogelgids mag niet ontbreken bij het vogels kijken in de tuin. U kunt altijd voor verrassingen komen te staan en dan is een goede gids een uitkomst. Het Vogelinformatiecentrum heeft een drietal goede gidsen op een rijtje gezet en u krijgt er nu een prachtige dubbel DVD (Vogels van Nederland) bij cadeau.  kijk hier voor onze adviezen over een goede vogelgids en bestel hem met de gratis vogel DVD.


Goede verrekijker voor de telling. 

Een dag vogels tellen kan niet zonder een goede verrekijker. Verrekijkers zijn er in vele soorten uitvoeringen. Er zijn er zelfs zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een goede specialist kan dan uitkomst brengen. Het Vogelinformatiecentrum is voor vogelaars dé specialist op het gebied van verrekijkers. Van heel betaalbare kijkers tot de topkijkers. Bij het Vogelinformatiecentrum vindt u alleen maar goede kijkers. Het Vogelinformatiecentrum is dagelijks geopend en geeft ook telefonisch een heel goed advies. Bestellen kan ook op de website. Kijk hier voor een korte uitleg over een verrekijkers.