Nieuwsbrief 2 - 6 mei 2020.

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief voorbereiding 1.

Dank je wel voor je aanmelding bij de Texel Big Day Home Edition

Onze Covid-19 variant van het Wadden Vogelfestival!

De Texel Big Day Home Edition is ons alternatief voor het Wadden Vogelfestival en Texel Big Day die beiden in hun originele vorm niet door kunnen gaan. De Texel Big Day Home Edition biedt u de kans om samen met het gezin of samen met één vogelmaatje vanuit huis, tuin of tijdens een "rondje frisse neus halen", lekker naar vogels te kijken en alle soorten te tellen voor het goede doel. 


In deze tweede nieuwsbrief meer details over de Texel Big Day Home Edition. U krijgt deze nieuwsbrief alleen als u heeft ingeschreven als deelnemer of als team. Mocht u deze informatie willen delen met anderen, stuur deze nieuwsbrief dan gerust door. Als organisatie zijn we heel druk om alles in goede banen te leiden. We hebben veel aanmeldingen en naarmate 9 mei dichterbij komt, wordt het altijd weer drukker en drukker. Houdt u daarom onze website goed in de gaten, daarop vindt u altijd de meest actuele informatie over de laatste ontwikkelingen en....daar kunt u ook altijd doneren of laten doneren. Schroom niet en help de Zomertortel. 


Masja Gielstra (Nationaal Park Duinen van Texel).

Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum)

Nieuws

Whats App groep voor alle deelnemers.

Net zoals alle normale edities is er ook dit jaar weer een vrijwillige whatsapp groep. In deze groep kunt u met andere deelnemers van de Texel Big Day Home Edition praten over de mooie waarnemingen of bijzondere ervaringen. Ook mag je bijzondere overvliegende vogels whatsappen in deze groep, dit kan andere deelnemers die in de buurt aan het tellen zijn mogelijk helpen. je kunt aan deze groep deelnemen door op deze link te klikken.

Een onbekende vogel en dan?

Tijdens de Texel Big Day Home Edition kun je altijd een vogel in de kijker krijgen, die je niet thuis kunt brengen. Ons jurylid Arend Wassink wil dan altijd hulp bieden. Je kunt dan een foto of geluidsopname van de betreffende vogel via whats app doorsturen, en je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord van Arend! Het nummer voor de vogelvragen is 06-12125864. Houdt u er rekening mee dat Arend natuurlijk buiten is om vogels te kijken. Hij doet de gehele dag zijn best om zo snel mogelijk te reageren. U mag de bestanden ook altijd mailen naar rodny@vogelinformatiecentrum.nl 

Invoeren Waarneming.nl

Ook dit jaar moeten alle soorten worden ingevoerd op waarneming.nl. Zeldzame soorten met bewijs in de vorm van een foto of geluidsopname. De jury van dit jaar beoordeelt alleen de waarnemingen die daadwerkelijk zijn ingevoerd op waarneming.nl. Zorg daarom dat je een werkend waarneming.nl account hebt en deze ook bij ons bekend is. Tussenstanden van de andere teams kunnen dit jaar niet automatisch gevolgd worden. We zullen op verschillende momenten van de dag echter wel de tussenstanden geven. Hierover volgt nog informatie.   Klik hier voor alle informatie over Waarneming.nl en het werken ermee.

De spelregels tijdens 9 mei (Home Edition)

Iedere wedstrijd heeft spelregels en een jury. Nu gaat het bij de Texel Big Day Home Edition in de eerste plaats om het meedoen. Natuurlijk hebben we drie catagoriën om te winnen. Eeuwige roem is de prijs voor de meeste vogelsoorten, de meeste Zomertortels en het meeste sponsorgeld. Nu we allemaal zoveel mogelijk vanuit de eigen tuin tellen is dit nooit 100% vergelijkbaar, maar nogmaals meedoen voor het goede doel is nu het meest belangrijk. Hier leest u alle spelregels van zowel de Texel Big Day Home Edition als van de originele Texel Big Day.

Tips voor 9 mei.

9 mei wordt voor iedereen een mooie dag. Op moment van schrijven zien de voorspellingen er heerlijk uit. Circa 18 graden en een rustige noord-oosten wind. Hiermee is het voor iedereen lang vol te houden, dus we verwachten lange vogellijsten. Op onze website hebben we een aantal tips in beeld gebracht die u vast gaan helpen om uw vogellijst uit te breiden. Veel kijkplezier. Klik hier voor onze tips.

Het zien van de Zomertortel

Het zien van een Zomertortel zal op 9 mei lang niet voor iedereen weggelegd zijn. Helaas niet , daarvoor zijn ze al veel te schaars geworden. Toch denken we dat ze wel gezien gaan worden tijdens de Texel Big Day. Op Texel zijn de eerste vogels alweer gehoord, dus ze zijn terug. Zie je zaterdag een zomertortel? Zorg dan dat je op gepaste afstand blijft en de vogel zeker niet verstoort. We strijden zaterdag voor deze schaarse soort, en willen niet dat hij helemaal uit Nederland verdwijnt. Mocht je andere mensen zien die de zomertortel wel verstoren, mag je hem of haar daar natuurlijk ook op aanspreken. Lees hier meer over ons goede doel 2020, de Zomertortel.

Lange wandeling tijdens de Texel Big Day. 

Een lange wandeling tijdens de Texel Big Day is niet ondenkbaar. Dan sta je altijd voor de keuze of je het statief en telescoop ook meeneemt of dit keer thuis laat. Met de Tele Back Pack van Bynolyt is dit geen vraag meer. Dan kan het statief met de telescoop altijd probleemloos mee. De Tele Back Pack monteer je in een handomdraai aan vrijwel ieder type statief en vervolgens draag je het statief met de telescoop comfortabel op je rug. Naast een hoog draagcomfort (wat je uren volhoudt) heb je ook altijd je handen vrij om je verrekijker probleemloos te gebruiken. En mocht je iets aparts zien, dan staat je statief en telescoop in een handomdraai voor je. Gedurende de maand mei hebben we een speciale Texel Big Day aanbieding. Gebruik in onze webwinkel de kortingscode TBDHE2020 en ontvang € 17,50 korting waardoor deze prachtige Tele Back Pack nog maar € 65,00 kost. 

Promoot de Texel Big Day Home Edition

We hebben al veel deelnemers en teams die op 9 mei aanstaande meedoen om vogelsoorten te tellen voor het goede doel. Maar er kunnen er nog veel meer meedoen. Wilt u voor ons het meedoen nog eens promoten. Deel onze website op Social Media of via andere kanalen. Roep iedereen op mee te doen. Mochten vrienden of familie niet mee willen of kunnen doen, zorg dan dat ze je team sponsoren! Alvast bedankt namens de Zomertortel. 

Een goede verrekijker nodig. 

Een dag vogels tellen kan niet zonder een goede verrekijker. Verrekijkers zijn er in vele soorten uitvoeringen. Er zijn er zelfs zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het Vogelinformatiecentrum kan je hierbij helpen als geen ander. Gedreven door eigen ervaring adviseren we altijd de verrekijker die het beste past. Op dit moment zijn wij gewoon open en u bent van harte welkom op Texel voor een goed advies en om zelf te testen in onze ruime tuin en winkel waar afstand houden geen enkel probleem is. Vind u Texel te ver, wij kunnen u ook per mail of telefonisch adviseren en we hebben een prima en betrouwbare webwinkel waarop u alle soorten kijkers kunt bestellen. Kijk hier voor een korte uitleg over een verrekijkers.