• Home
  • Vogelaarsmarkt / Birdfair

Vogelaarsmarkt / Birdfair

Vogelaarsmarkt, kunstmarkt, zeepkist en tweedehandsboekenmarkt

Op zaterdag 11 mei is de Kikkertstraat in De Cocksdorp van 10:00 – 17:00 uur het decor van een gezellige vogelaarsmarkt. In de Kikkertstraat en op het Waterplein staan kraampjes en tenten met spullen en informatie wat interessant is voor vogelaars. U vindt er stands van verschillende vogel-/natuurbeschermorganisaties, waarneming.nl, Sovon, De Vogelwerkgroep Texel, maar ook commerciële aanbieders van boeken, enz.

De organisaties en bedrijven die aanwezig zijn:

Swarovski Optiek: In het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Zeiss: In het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Leica: In het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Opticron: In het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Meopta: In het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Bynolyt: In het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Crossbill: boeken met het complete aanbod van alle Crossbill guides.

Sony Benelux: Sony Ambassadeur Gustav Kiburg zal aanwezig zijn om jou de tips & tricks voor de beste foto’s van vogels te vertellen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een Sony RX10M3/M4 te testen.

Nestkasten schilderen: Speciaal voor kinderen kunt u voor 10 euro uw eigen nestkast schilderen. Een leuk aandenken en u steunt het goede doel: de duinvogels.

JNM: Jongeren in de Natuur. De jeugdbond is aanwezig om leuke uitleg te geven over hun passie voor de natuur en zij organiseren verschillende excursies voor jongeren tot 25 jaar.

Ecomare is met een stand met leuke activiteiten voor de jeugd aanwezig. Medewerker Paul Verhoeven zal geregeld een klein rondje lopen naar het Wad. Geïnteresseerden kunnen gratis mee.

WEX/ De Waddenvereniging organiseert overal op de wadden natuurexcursies. De WEX zijn vrijwilligers die dit uitvoeren. Zij geven u alle uitleg over de excursies die ook dit zomerseizoen weer op Texel georganiseerd worden.
     

Nationaal Park Duinen van Texel: Het NP geeft u alle uitleg over de organisatie en het duingebied van Texel.

Vogelwerkgroep Texel: De VWG Texel zet zich in voor de bescherming van vogels op Texel. Aan de stand allerlei leuke wetenswaardigheden over de vogels op Texel.

Dutch Birding: Wat weet u van de zeldzame vogels en van de Bird Alert. Kom langs aan de kraam en Dutch Birding vrijwilligers kunnen u er alles over vertellen.

Delta Safari is een kleine reisorganisatie die natuurreizen, vaarexcursies en dagtochten organiseert. Om indrukwekkende natuur te beleven, hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Broedende papegaaiduikers in Engeland, duikende jan-van-genten op de Noordzee, honderden dolfijnen in de Golf van Biskaje, bevers en visarenden in de Biesbosch.

Sovon Vogelonderzoek Nederland is een non-profit organisatie die in Nederland het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt. Sovon kijkt daarbij naar de voor- of achteruitgang van vogels, en naar het hoe en waarom daarvan.

Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Natuurinformatie. Waarneming.nl wil iedereen in staat stellen om natuurwaarnemingen op te slaan en te delen via internet, om zo de natuurrijkdom van Nederland en de wereld vast te leggen voor nu en voor de toekomst. Het platform werkt hiertoe samen met duizenden vrijwilligers, zowel rechtstreeks als via meer dan 300 regionale en landelijke werkgroepen. We verzamelen en tonen gegevens maar interpreteren deze niet. Dat is een taak voor andere organisaties, zoals de PGO’s van Nederland. We streven naar een goede samenwerking met alle onderzoekende organisaties.

Páramo / Nikwax: Met alle outdoorkleding en beschermingsmiddelen voor outdoorkleding. U kunt terecht voor alle adviezen. Páramo en Nikwax staan in het Vogelinformatiecentrum.

    

Hotel De Waal: Midden in het karakteristieke dorpje De Waal op Texel staat dit gezellige en sfeervolle familiehotel. Hotel De Waal beschikt over 19 comfortabele kamers. Ervaar de oprechte Texelse gastvrijheid en laat u verrassen. Eigenaar Maarten Brugge is fervent vogelaar en strandjutter.

 

Ben Koks & Elvira Werkman: Elvira heeft meerdere boeken geschreven. Haar meest recente heet: Man op de Dijk en gaat over vogelbeschermer Ben Koks. Ook met haar boek Vogels en de liefde kwam Elvira uitgebreid in het nieuws. Beide boeken wordt gesigneerd en zijn in de kraam te koop.

 

Kunstmarkt

Op het Waterplein in De Cocksdorp staat die zaterdag een grote tent waarin diverse kunstenaars actief zijn. Landelijke en lokale bekende kunstenaars laten zien wat ze maken. De kunstwerken zijn die dag ook te koop.

De volgende kunstenaars zijn op zaterdag 11 mei aanwezig:

Daan van Loenhout is een veelzijdige schilder. Na zijn opleiding bij de kunstacademie in Arnhem heeft hij voornamelijk “trompe l’oeils” (wandschilderingen) en schilderijen in opdracht gemaakt voor bedrijven en particulieren. Na een aantal jaren o.a. in de reclamewereld actief te zijn geweest heeft Daan van Loenhout zich sinds 2004 als kunstenaar gevestigd op de mooie en bijzondere plek: stolpboerderij “De Goede Verwachting” bij Oosterend (Texel) met zijn eigen Galerie. Waar hij als kunstenaar zijn de inspiratie volop op kan doen.

 

Siegfried Woldhek (1951) legt zijn ideeën vast in tekeningen en organisatievormen. Na zijn biologiestudie werkte hij voor Vogelbescherming, eerst als bioloog en later als directeur (1985-1990). Van 1990-1998 was hij directeur van het WWF Nederland en tot 2002 directeur van het Action Network van het internationale WWF. In de periode 2002 – 2011 startte en leidde hij de internet organisatie NABUUR.com.Woldhek is bekend van de vele psychologische portretten die hij sinds 1976 tekent voor onder meer Vrij Nederland (literaire portretten) en NRC (politieke prenten, sporters). Zijn werk werd dikwijls geëxposeerd en is in verschillende bundels gepubliceerd (zie bij tab Boeken). Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Hij was de officiele portrettist voor de TED Conferentie in Los Angeles en zijn TED talk over het gezicht van Leonardo is al meer dan 1 miljoen keer bekeken. (Zie http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/235). De laatste jaren maakt hij in toenemende mate vrij werk, dat ook op deze site te zien is.Voor zijn natuurbeschermingswerk werd hij in april 2002 door ZKH Prins Bernhard benoemd tot officier in de Orde van Gouden Ark. In augustus 2002 werd hem door de Jan Campertstichting de drie jaarlijkse G.H. ‘s Gravesande-prijs toegekend voor zijn bijzondere literaire verdiensten. In januari 2012 ontving hij de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011.

 

Het werk van Lolkje van der Kooi (1961) bestaat uit tekeningen in potlood en pastel, in zeer uiteenlopende formaten, maar altijd gemaakt met veel aandacht voor detail en liefde en verwondering voor het onderwerp: de natuur.Ze kiest ervoor haar onderwerpen geïsoleerd weer te geven, zonder achtergrond en zonder actie, zodat alle aandacht naar de vorm en de detaillering kan gaan.In haar werk weet ze zich verbonden met een lange traditie van natuurtekenaars, als Ernst Haeckel en Maria Sibylla Merian. Ze deelt met hen de passie voor natuur en de behoefte om die met veel detail en vrij symmetrisch en verstild in beeld te brengen. Een groot verschil is dat haar werk niet in dienst van wetenschap en educatie hoeft te staan, maar dat ze de ruimte heeft om die onderwerpen op haar eigen manier, in haar eigen beeldtaal weer te geven. Zo laat ze de objecten graag opdoemen uit een donkere achtergrond, om daarmee juist licht te creëren in het beeld, en ruimtelijkheid. Zelf noemt ze haar tekeningen “vertalingen”.Lolkje van der Kooi is in 1985 afgestudeerd aan de kunstacademie te Kampen (nu ARTeZ). Naast haar vrije werk maakt ze kalligrafie en illustraties in opdracht. Ook is ze docent aan de NHL-Stenden Hogeschool Leeuwarden, bij de opleiding Communication and Multimedia Design. Ze woont en werkt in de voormalige directeurswoning van de zuivelfabriek te Marrum.

Lolkje zal op 11 mei een cursus veren schilderen geven. Tijdstip en bijzonderheden volgen nog.

 

Frits-Jan Maas (Den Burg, Texel, 1958) tekent sinds zijn vroege jeugd al dieren en later ook strips. Rond zijn zestiende jaar raakte hij besmet met het vogelkijken-virus en ging van deze dieren dan ook tekeningen en schilderijen maken. Na zijn opleiding in Amsterdam maakte hij illustraties voor allerlei vogeltijdschriften en –publicaties. Zijn keramische, natuurgetrouwe beeldjes van vogels vinden gretig aftrek onder vogelaars en verzamelaars. Vermeldenswaard zijn zeker ook de illustraties voor de cd-rom ‘The Lemurs of Madagascar and the Comoros’, waarvan de originele tekeningen zijn aangekocht door de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, afdeling Bijzondere Collecties. In 2004 deed hij mee aan de expositie ‘Sur les traces d’Audubon’ in Nantes. Voorts maakte hij de tekeningen voor de boekjes voor beginnende vogelkijkers ‘Vogels voor elke dag’ (met Johan Bos) en ‘Vogels kijken is geluk’ van Nico de Haan.Frits-Jan doet mee aan exposities in Nederland (Wild in de Natuur, Enschede, Natuurlijk Natuur in Westzaan) en Frankrijk (Lyon, Abbeville, waar hij de publieksprijs won).
In 2001 was hij een van de deelnemende kunstenaars aan het project ‘Texel in schoonheid verbeeld’, een initiatief van Harrie Wuis.Vanaf 2000 is hij vooral bezig met het maken van illustraties voor informatiepanelen in natuurgebieden van Staatsbosbeheer (zoals het Nationale Park Duinen van Texel en de Oostvaardersplassen) en andere natuur- en milieuorganisaties. Ook maakt hij met enige regelmaat tekeningen in opdracht van Vogelbescherming Nederland.

Frits Jan Maas zal op 11 mei ook een workshop “vogels kleien” geven. De kosten hiervoor bedragen 7,50 euro en de workshop begint om 11.30 uur. Opgeven kan hier.

 

Karel Mauer (1954) is al vanaf de middelbare school fervent vogelaar. Karel is docent tekenen en tot voor kort in het onderwijs werkzaam geweest. Karel heeft ruim 10 jaar de lay out van het magazine Dutch Birding verzorgd en is actief natuurfotograaf waar hij graag cursussen en workshops in geeft. Als tekenaar heeft hij meegewerkt aan ondere andere Raptors of Georgia.

Piet de Bruin, Texel Woodart staat voor de passievolle houtkunst van houtkunstenaar,Piet de Bruin. Hij woont&werkt op Texel.Houten sculpturen,lampen&tafels van zijn hand,unieke kunstwerken. Zijn credo is:”Hout leeft,Hout werkt,Hout heeft een ziel en die ziel geef ik vorm”Geboren en getogen in het Spanderswoud,bezit hij een natuurlijke affiniteit met flora&fauna.De bomen spreken en de Bruin weet,wat het hout nodig heeft.In zijn atelier op Texel,kunt u op afspraak,een bezoek brengen en zijn kunst voelen en natuurlijk een aankoop doen,als u wilt. Hij werd 2 maal geselecteerd voor de landelijke expositie “Vormgevers in hout”,Hij dingt mee naar de publieksprijs voor de selectie van “Kunstwerk Veerplein Bussum”2018.En hij stond meerdere malen op de Houtmanifestatie”Twee Levens van Hout” in Von Gimborn Arboretum,Doorn.

 

Onze Zeepkist

Op het Waterplein in De Cocksdorp (waar de kunstmarkt is) staat ook een heuse zeepkist opgesteld. Vanaf de zeepkist kan iedereen die iets wil zeggen over de natuur of over vogels op Texel zijn of haar verhaal kwijt. Maar we hebben ook sprekers die iets moois willen vertellen over een gebeurtenis of uit een boek wat ze geschreven hebben. Hiervoor iet het volgende programma:

Om 11.00 uur:  Siegfried leest voor uit het dwarse vogelboek en Erika Veld verhaalt uit Spreeuwig
Om 13.00 uur:  Saskia & Jean Pierre dragen voor uit Spotvogels en Siegfried leest voor uit het dwarse vogelboek en Erika Veld verhaalt uit Spreeuwig
Om 15.00 uur:  Saskia & Jean Pierre dragen voor uit Spotvogels en Siegfried leest voor uit het dwarse vogelboek en Erika Veld verhaalt uit Spreeuwig.

Ben Koks en Elvira Werkman dragen voor uit de boeken: Man op de Dijk en Vogels en de Liefde.

Op de tussenliggende tijdstippen mag iedereen zijn of haar zegje doen.

 

Tweedehands boeken voor het goede doel.

Voor het Vogelinformatiecentrum is een kraam met tweedehandsboeken (zowel 11 als 12 mei). U treft er een grote verscheidenheid van gebruikte tot zo goed als nieuwe vogel- en natuurboeken aan. Al deze boeken worden tegen een zacht prijsje verkocht en de opbrengst gaat geheel naar het goede doel Duinvogels zoals de Wulp en de Tapuit. Heeft u zelf tweede hands vogelboeken en wilt u ervan af. Laat het dan even weten aan Josine Boven.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Staatsbosbeheer
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief