• Home
  • Vogelaars- en kunstmarkt

Vogelaars- en kunstmarkt

Vogelaarsmarkt, Kunstmarkt, Optiekshow en tweedehandsboekenmarkt

Op zaterdag 7 mei zijn de Kikkertstraat en het Waterplein in De Cocksdorp van 10:00 – 16:00 uur het decor van een gezellige en zeer nuttige vogelaarsmarkt. In de Kikkertstraat en op het Waterplein staan kraampjes en tenten met die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je vind er een breed aanbod voor vogelaars. Ook kan je op het Waterplein terecht voor een gezellige kop koffie of een drankje en wat lekkers te eten. De catering wordt verzorgd door de locale ondernemers rondom het Waterplein.

Hieronder verschijnen alle kunstenaars, marktdeelnemers en andere leuke activiteiten van de Wadden Vogelfestival markt van 2022!

Kunstmarkt

Op het Waterplein in De Cocksdorp staat zaterdag 7 mei ook een mooie en grote tent waarin diverse kunstenaars actief zijn. Landelijke en lokaal bekende kunstenaars laten zien wat ze maken. Veel van die kunstwerken zijn die dag ook te koop.

Karel Mauer is al vanaf de middelbare school fervent vogelaar. Karel is docent tekenen en tot voor kort in het onderwijs werkzaam geweest. Karel heeft ruim 10 jaar de lay out van het magazine Dutch Birding verzorgd en is actief natuurfotograaf waar hij graag cursussen en workshops in geeft. Als tekenaar heeft hij meegewerkt aan ondere andere Raptors of Georgia.

Marian Vergouwen is vogelkunstenares. Haar fascinatie voor vogels en passie voor het ambachtelijke vak etsen zijn voor haar de perfecte combinatie. Zo maakt zij gedetailleerde etsen van vogels in zwart-wit. Ook maakt ze mooi linosnedes van vogels.  Op de kunstenaarsmarkt geeft ze een leuke, doorlopende workshop linosnedes! Je kunt dus de hele dag bij haar terecht om een mooie linosnede te maken, voor maar €10,-. Als je de workshop volgt krijg je een klein formaat kurk linoleum van ongeveer 10×15 cm. Na het gutsen wordt de linosnede op de Japanse wijze met de hand afgedrukt door middel van een baren op Japans rijst papier. De inkt die daarvoor gebruikt wordt is geheel op waterbasis. Er is plaats voor zes personen.

Zie hier twee van haar linosnedes!

 

Loes Botman. Loes zal dit jaar aanwezig zijn op de kunstmarkt om workshops Pasteltekenen te geven! Loes Botman is een kunstenares met aandacht voor alles wat leeft. Zij geeft al meer dan 20 jaar workshops en les. Ze is een echte pastelfreak! Loes zal dit jaar aanwezig zijn op de kunstmarkt om te laten zien wat zij allemaal doet. Het is mogelijk om ook zelf aan de slag te gaan. Tekenen met pastelkrijt, en nieuwe technieken uit proberen. Kosten zijn € 8,- per persoon. Ook kinderen zijn van harte welkom. Zij kunnen een tekening maken voor in een houten lijstje. Kosten € 8,-. Loes is er om u te helpen. Het tevens mogelijk om uw eigen werk mee te nemen wanneer u advies van Loes wilt. Het zal een kleurrijke dag worden. Zie hier een tekening van Loes!

Paulien Valk. De Texelse beelden kunstenaar Paulien Valk is in 1998 afgestudeerd aan de hogeschool voor de kunst te Amsterdam. Ze heeft jaren lesgegeven op verschillende middelbare scholen en geeft ook al jaren cursussen en workshops aan volwassenen en kinderen. Tijdens het Wadden Vogelfestival geeft ze een aanloopworkshop (als mensen zin hebben kunnen ze aan de slag), onder de titel: Maak je eigen zwart/wit vogel. De techniek die hierbij gebruikt wordt, is  sjablonen snijden  en duurt ongeveer een half uur/3 kwartier. Kosten: Kosten een vrijwillige bijdrage voor het goede doel van het Wadden Vogelfestival, de kustbroeders:

 Ook verkoopt zij eigen werk, onder de noemer: vogels in grafische technieken. En van deze opbrengst gaat 10% ook naar de kustbroeders.

Daan van Loenhout. Daan is ook op de kunstmarkt aanwezig. Daan van Loenhout woont op Texel in de polder bij Oosterend en heeft natuur altijd dichtbij. Vogels vormen een grote inspiratiebron voor zijn kunst.Op de kunstmarkt kunt u diverse olieverf- en aquarelwerken van hem bewonderen.

Lenie Steffen – van Heerwaarden. Ook deze kunstenares zal op de kunstenaarsmarkt op 7 mei haar prachtige vogel en natuur schilderijen tonen. “Texel Vogelparadijs, laten we de vogels koesteren en er van genieten op ons ‘GOUDEN BOLTJE’. Mijn vogelschilderijen in olie-,acryl- en aquarelverf zijn vol liefde voor vogels ontstaan.” Zie hieronder één van haar prachtige kunstwerken!

Cecile de Boer. Als geboren Texelse laat Cecile zich graag inspireren door dagelijkse dingen die op haar pad komen. “Met mijn passie voor het schilderen en tekenen heb ik intussen mijn eigen stijl ontwikkeld, maar ben daarnaast ook voortdurend opzoek naar andere en nieuwe vormen. Ook heb ik veel plezier beleefd aan het illustreren van een aantal kinderboekjes. Het geeft mij voldoening als mensen genieten van mijn schilderijen, tekeningen en prenten.” Voor deze markt heeft Cecile een aantal vogelschilderijen gemaakt. Kom ze bekijken! Cecile heeft mooie dingen te koop staan op de markt. Zie hieronder een impressie.

Tweedehands boeken voor het goede doel.

Van het Vogelinformatiecentrum is een kraam met tweedehandsboeken. U treft er een grote verscheidenheid van gebruikte tot zo goed als nieuwe vogel- en natuurboeken aan. Al deze boeken worden tegen een zacht prijsje verkocht en de opbrengst gaat geheel naar het goede doel de Kustbroeders, zoals de Kluut en de Bontbekplevier. Heeft u zelf tweedehands vogelboeken en wilt u ervan af. Laat het dan even weten aan Monique Nijs.

Overzicht van alle marktdeelnemers van de vogelaarsmarkt op 7 mei 2022

Hieronder vind je een overzicht van de partijen die op 7 mei present zijn op de markt voor vogelaars en op de kunstmarkt actief zijn. De optiekmerken zijn zowel 7 en 8 mei aanwezig in het Vogelinformatiecentrum of op het Waterplein.

Swarovski Optiek:
Op 7 en 8 mei n het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk. Op zaterdag 7 mei is er ook een stand van Swarovski Optik aanwezig op het Waterplein.

Zeiss:
Op 7 en 8 mei in het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Leica:
Op 7 en 8 mei in het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Opticron:
Op 7 en 8 mei in het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Meopta:
Op 7 en 8 mei in het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk.

Bynolyt:
Op 7 en 8 mei in het Vogelinformatiecentrum aanwezig met alle telescopen en verrekijkers van het merk. Op 7 mei is er ook een stand aanwezig op het Waterplein.

Nestkasten schilderen:
Speciaal voor kinderen: beschilder voor 10 euro een eigen nestkast. Een leuk aandenken en u steunt het goede doel.

Uitgeverij Noordboek:
Speciaal voor het Wadden Vogelfestival zal uitgeverij Noordboek (Bornmeer) ook aanwezig zijn met een ruime selectie aan schitterende natuurboeken.

Otto Plantema:
Uitgever van verschillende boeken zoals de Grutto, Albatrossen.

   

NJN 

De NJN (Nederland Jeugdbond voor Natuur) is aanwezig om meer te vertellen over deze jongerennatuurorganisatie, mogelijke jonge leden te werven en een jongerenexcursie te geven. Leden van de Vogelwerkgroep van de NJN zullen om 15:00 een excursie verzorgen voor iedereen die mee wil. Boeken kan via www.vogelexcursietexel.nl.

WEX/ De Waddenvereniging
Organiseert overal op de wadden natuurexcursies. De WEX is de organisatie van vrijwilligers die dit uitvoeren. Zij geven u alle uitleg over de excursies die ook dit zomerseizoen weer op Texel georganiseerd worden.
     

Nationaal Park Duinen van Texel:
Het Nationaal Park heeft mooie posters over de vogeltrek in haar kraam. Gratis mee te nemen voor iedereen. Ook kunnen kinderen hier om 10:00, 12:00 en 14:00 terecht voor een korte kinderexcursie. Hier leren kinderen over het wad en de natuur. Vooraf aanmelden is niet nodig, men kan zich vóór genoemde tijden melden bij de markkraam van het Nationaal Park (ter hoogte van het Waterplein).

Vogelwerkgroep Texel:
De VWG Texel zet zich in voor de bescherming van vogels op Texel. Aan de stand allerlei leuke wetenswaardigheden over de vogels op Texel.

Dutch Birding:
Wilt u oude nummers van Dutch Birding. Op de markt staat een marktkraam met veel oude nummers, sla uw slag en zorg dat u collectie compleet wordt.

Delta Safari
is een kleine reisorganisatie die natuurreizen, vaarexcursies en dagtochten organiseert. Om indrukwekkende natuur te beleven, hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Broedende papegaaiduikers in Engeland, duikende jan-van-genten op de Noordzee, honderden dolfijnen in de Golf van Biskaje, bevers en visarenden in de Biesbosch.

Starling Reizen
Billy Herman zal in de stand van Starling reizen alle aanbod van de Europese reizen zelf toelichten. Zijn verhalen maken het boeken van een reis met Starling wel erg aantrekkelijk. Plannen voor een goed verzorgde natuurreis waar ook in Europa, ga langs bij Starling reizen.

Sovon Vogelonderzoek Nederland
is een non-profit organisatie die in Nederland het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt. Sovon kijkt daarbij naar de voor- of achteruitgang van vogels, en naar het hoe en waarom daarvan.

Staatsbosbeheer Texel

Twee boswachters van Staatsbosbeheer Texel zijn aanwezig om u meer te vertellen over het beheren van Texelse gebieden, in het speciaal de gebieden van Nationaal Park Duinen van Texel.

Inezia Tours

Inezia Tours is ook aanwezig om u alles te vertellen over de verschillende vogel-, fotografie- en natuurreizen die zij organiseren.

Roots 

Roots magazine is ook aanwezig op de markt met een kraam met hun mooi Vogelmagazine!

 

 
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

In het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Copyright © 2021 Wadden Vogelfestival
Foto’s: Harvey van Diek, Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum) en Marc Guyt (Agami) | Alle rechten voorbehouden
Concept & realisatie door Artifex Media

Privacybeleid