Big Day

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer vindt de Texel Big Day plaats?
Het event zal plaatsvinden op zaterdag 12 mei 2018 op Texel. Start en finish is in de Cocksdorp: Eierlandsche huis. Ook is er op vrijdagavond een briefing en op zondag de prijsuitreiking.

Verder lezen

Wat is de Big Day

In 2021 organiseren het Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met diverse andere partijen weer een Texel Big Day. De Texel Big Day vormt al jaren de aftrap voor het Wadden Vogelfestival (8 en 9 mei 2021) en voor de Nationale Vogelweek (8 t/m 17 mei 2021). Dit jaar organiseren we twee edities van de Texel Big Day. De Home Edition en de Landelijke Editie. Hieronder volgt na een algemene uitleg over de Texel Big Day de uitleg over de edities.

Wat is een Big Day

Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Bij de Texel Big Day geven we teams 24 uur de tijd en de beperking is dat de teamleden zich alleen lopend of per (elektrische) fiets mogen verplaatsen.

Tijdens deze Texel Big Day Landelijke editie en de Home Edition proberen teams van 1-4 vogelaars in 24 uur, op de fiets, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel of in de rest van het land. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk soorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

Nu is het natuurlijk een hele uitdaging om de gehele 24 uur ook actief vogels te kijken, maar dit is voor deelname geen must of verplichting. Voor alle drie onze edities geldt: meedoen is belangrijker, je mag ook voor een halve dag, een paar uur of zolang je maar wilt binnen de 24 uur, meedoen. Ons doel is zoveel mogelijk deelnemers die aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel, het beschermen van Akkervogels.

Texel Big Day Landelijke Editie

De Texel Big Day wordt al vanaf 2017 georganiseerd en is onlosmakelijk verbonden met het Wadden Vogelfestival. De Landelijke Editie van 2021 op 8 mei vindt plaats door heel het land. Je kunt op Texel blijven/naar Texel komen en 24 uur lang strijden zoals dat de vorige jaren ook is gedaan. Maar je mag ook in je eigen gebied blijven, om je eigen vogelwerkgroep te steunen. Wellicht zijn er meer teams binnen je Vogelwerkgroep die mee willen doen? Zo creëer je een competitie in een competitie. En hoe leuk is het, als je ondertussen ook nog de akkervogels als de Blauwe Kiekendief en de Patrijs helpt!

In teams (van 1 tot 4 personen, meer is in overleg mogelijk) mag je lopend of op de fiets strijden om de eer. Wie krijgt de meeste vogelsoorten in 24 uur tijd te zien of te horen?! Je kan hier meedoen aan de keiharde competitie, maar je kan je er ook lekker helemaal niets van aantrekken. Gewoon je eigen leuke rondje maken is ook genoeg, levert soms verassende resultaten op en je helpt de akkervogels sowieso! Je mag van 00.00 tot 23.59 strijden op 8 mei. Alles natuurlijk met inachtneming van de avondklok!

We hopen dat elk team minimaal €25,- doneert, maar meer is altijd beter voor de akkervogels.

Texel Big Day Home Edition

Niet naar Texel dit voorjaar? Geen team? Geen probleem. Voor mensen die thuis vandaan mee willen doen met vogels kijken voor het goede doel organiseren we de Texel Big Day Home Edition. We roepen iedereen op die iets met vogels kijken heeft om op zaterdag 8 mei vogels te kijken vanuit huis, tuin, of balkon. Ga onderling met de andere deelnemers binnen de Home Edition de strijd aan wie de meeste vogelsoorten uit zijn of haar tuin ziet. Geef je vooraf op via ons inschrijfformulier. Dit kan individueel of als team van 2, 3 of 4 personen. Voer op de dag zelf alle soorten die je ziet in via Waarneming.nl. Of je nu een half uur wil meedoen, een paar uur, of 24 uur, meedoen kan sowieso. We hopen dat zoveel mogelijk mensen op 8 mei naar vogels kijken en met hun deelname het goede doel steunen: de bescherming van de akkervogels zoals de patrijs en blauwe kiekendief.

Iedereen die meedoet met de Home Edition doneert 25 euro (of meer) aan het goede doel. De Stichting Texel Vogeleiland zorgt ervoor dat dit geld besteed wordt aan het beschermen van de akkervogels. Meer doneren mag altijd. Via de donatie-pagina kun je donaties overmaken. Dit gaat veilig en snel. Aan alle teams die meedoen aan de Texel Big Day Home Edition wordt gevraagd een soortenlijst bij te houden (dit kan dus in waarneming.nl) aan de hand van alle soortenlijsten die opgevraagd worden, wordt een winnend team bepaald. Daarnaast is er een prijs voor het team dat het meeste geld bij elkaar weet te (laten) doneren. Want uiteindelijk is dat ons einddoel, zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel.

Zijn er ook prijzen?

Onder alle deelnemers aan de Texel Big Day verloten we een gratis weekend Texel in een vakantiehuisje en een tuinvogelpakket. De winnaars van deze prijzen worden zo snel mogelijk na 9 mei bekend gemaakt. Daarnaast hebben we winnaars die eeuwige roem kunnen verwachten:

Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day Landelijke Editie.
Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day Home Edition.
Winnaar met het meeste sponsorgeld (van alle deelnemers over alle edities 2021).
Winnaar van de meeste soorten als grand totaal 2021. Dit team wint een gratis weekend Texel.

Dus ga ervoor en roep iedereen op om te sponsoren en help de akkervogels.

Waarom een Texel Big Day?

We organiseren deze vogelrace om jaarlijks aandacht te vragen voor een goed vogeldoel. In 2021 vragen we samen met Vogelbescherming en Sovon aandacht voor de akkervogels zoals Patrijs en Blauwe Kiekendief.

We ondersteunen alle teams op Texel met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien.

Het goede doel: akkervogels zoals Blauwe Kiekendief en Patrijs.

Het geld dat we met de Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival inzamelen wordt besteed aan deze prachtige groep steeds schaarser wordende vogelsoorten. We zamelen geld in via de deelnemende teams, excursies en sponsors.

Wat doen we met de donaties

De Stichting Texel Vogeleiland gaat in overleg met Stichting Akkervogels en Agrarische Natuurvereniging De Lieuw bepalen wat er het beste met het geld kan gebeuren. Zodra er meer duidelijk is over de concrete doelen van het geld wordt dat hier vermeld.

Onze inspiratie

De Texel Big Day is geïnspireerd door het internationale event in Israël: Champions of the Flyway. Hier wordt al een aantal jaar een Big Day georganiseerd. Inmiddels is dit event uitgegroeid tot DE internationale standaard. Hier doen al 30 teams uit heel de wereld aan mee en er wordt veel geld voor het goede doel opgehaald. Maar bovenal is het een super inspirerend en gezellig event voor een goed vogeldoel. Zo willen we dat op Texel ook. Zie hieronder een filmpje van de Champions of the Flyway editie 2017.

Koen Stork Team Jonge Hondjes Texel NH 6 mei 2017 HVD4931 Large

Verder lezen
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

In het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief